Potatisrecept

Smaklig spis

Här kommer jag över tid samla mina favoritpotatisrecept. Men först, en tanke. En åktur. En förhoppningsvis inspirationsskapande tanke.

Knödeln, en kameleont

Kärt barn har många namn. Potatis kan säkerligen, tillagas, serveras och smaksättas (kryddas) i fler varianter än din fantasi mäktar med att fabricera. Adderar vi sorter/arter och matkulturella diskrepanser och aspekter, de många olika sorter och/eller arter av potatis. Att det dessutom är, eller har varit, populärt att bjuda på efterrätter/bakverk där potatis ingår.

Exempelvis på efterrätt är Kronans kaka:

”Kronans kaka, drottningtårta, sockerkaka i vilken kokt potatis har ersatt mjölet i smeten, ursprungligen (från slutet av 1800-talet i Sverige, möjligen med tyska rötter) ett sätt att dryga ut mjölet under svåra år.” (http://www.ne.se/kronans-kaka)

Det finns fler potatisbaserade efterrättsrecept. Jag har även, via Google, hittat en indonesisk variant – och kommer, inom en snar framtid, att försöka göra pajskal av just potatis.

Med allt detta sagt är jag tämligen benägen att utnämna potatis till den ultimata råvaran.

Kommentera