Kokkärl

Kokt potatis

Kokt. I vatten. Med salt. Som det var tänkt, från början. Genialt eller oätligt. Med eller utan skal. Anekdot från hemkunskapen. ”Potatis måste kokas med skal på. Annars försvinner alla vitaminer.” Potatisen förstörs hos folket genom skolbespisningen. Det är svårt i ung ålder att skala färdigkokt potatis i ung ålder. Värmebad gjorde den mjuk vattentäckta sidan. Hård på ovanvattenliga dito.

Att koka potatis

 

Värm en lagom stor platta. Placera kokkärl ovanpå.
Koka upp vatten (gärna i vattenkokare, då skall endast botten av kokkärlet täckas när den ställs på plattan).
Tillsätt salt.
När vattnet kokar ordentligt. Tillsätt, avsköljd och skrubbad, potatis (eventuellt även färsk dill).
Lock på kokkärlet är att föredra.
Sänk temperaturen (förutsatt att vattnet är kokande när potatisen är tillsatt).
Låt koka under lock 20-30 minuter. Testa med sticka/gaffel (genomträngandet skall vara enkelt utan att pulvrisera potatisen).
Slå av vattnet. Lägg hushållspapper/ren handduk över kastrullen. Täck med lock och låt stå två-tre minuter så fukten sugs upp.
Servera. Gärna med smör.

Potatisbullar

Riv kall, kokt, potatis.
Krydda såsom önskat.
Forma biffar/bollar.
Stek, i exempelvis kokosfett.

 

Kommentera