Ugnen

Att tillaga potatis i ugn

Dagligdags är det att föredra att tillreda potatis i ugnen. Det går snabbt, ger en härlig krispig/knaprig yta. Kan ätas som snacks eller tillbehör till de flesta proteinkällorna (såsom kött, fisk, fågel).

Standardvariationer

Normalt. Startar ugnen på snabb. 250 grader.
Medan ugnen håller på att bli varm, tvätta (skrubba i vatten) samt formanpassa potatisen efter önskemål (med exempelvis en kockkniv eller matberedaren).
Så snart ugnen är varm, in med en tom ugnsplåt.
Justera ugnsinställningen från snabbprogrammet till grillprogrammet.
Låt ugnen bli varm, approximativt tar det en till två minuter. Ta ut plåten. Klicka på max en matsked smör och ”bred” ut den över plåten.
Sprid din färdigformade potatis, vänd runt den i smöret och ställ in i ugnen. Övre halvan.
Efter ungefär tio minuter (halvtid) har potatisen börjat få färg. Ta ut den och vänd runt. Nu med de kryddor du önskar.
Sätt sedan tillbaka plåten i ugnen. Låt stå i tio minuter ytterligare.
Potatisen bör nu vara färdig. Har den inte nått önskad konsistens, eller genomstekningsgrad, vänd runt dem ytterligare.
Ta ut och kontrollera stekningsgrad/konsistens betydligt oftare än var tionde minut nu.

Kryddning

Salta alltid EFTER att smaksättande kryddor är applicerade. Goda kryddor är:
Kanel (jo, det är sant).
Chilipulver.
Paprikapulver.
Färsk dill.
Färsk dragon.
Färsk rosmarin.
Sambal oelek (efter färdigstekt).
Harissa (efter färdigstekt).
Dijonsenap (gärna blandat med vitvinsvinäger och olivolja ringlat över, efter färdigstekt).

Salt tillsätts efter att potatisen är färdigstekt.

Olika former, skivor, slantar, riven, hel

      

Strips / ”pommes frites”
   

Klyftor
 

Kombinera

Kombinera gärna med andra grönsaker och/eller rotfrukter. En av mina favoriter är att i halvtid tillsätta en, eller flera, gul/röd lök som jag oftast skurit i halva ringar.

En annan favorit är att blanda med kålrot, morot, palsternacka och rödbetor. Särskilt rödbetorna ger en vacker färg på potatisen (de övriga rotsakerna). Se bilder nedan. Den vänstra efter halvtid, högra redo att ätas.

 

Ugnsbakad

Ugnsbakad potatis är något annorlunda. Men en klar favorit.
Temperatur 220 grader.
Tvätta potatisen.
Picka hål i den med exempelvis en gaffel alternativt gör ett korssnitt med en kniv.
60-90 minuter beroende på storlek.

 

Önskas extra knaprigt skal. Dra på värmen på slutet. Gräna med grillfunktion.

Härliga tillbehör:
Smör. Kokosolja/-fett är även det gott.
Cottage Cheese / grynost / grynig färskost / (”Keso”). Denna kan med fördel köpas smaksatt eller smaksättas med exempelvis Sambal Oelek. Sötstark senap. Chilisås.
Skagenröra.
Stekt ägg.

Kommentera