Potatisrelationen

Ett förutsättningslöst förhållande

Retrospektiv, potatis

Tänker jag tillbaka på mitt matliv, bortsett från katastrofala skolbespisningspotatisen, har jag alltid mått som bäst när jag ätit mycket potatis. Associationsmässigt tar potatisen mig till Dalarna, eller ”landet” (min mormor och morfars sommar-/fritidshus i Dala-Järna [i Vansbro kommun], Dalarna).

Min far sa mest korkade, och elaka saker, till mig. Men när jag, eller mina syskon, frågade vad vi skulle äta till middag, blev svaret nästintill undantagslöst ”mat och potatis”. Jag är däremot osäker på om han någonsin kokade potatis. Om vi fick potatismos, ugnsrostad potatis, potatisbullar eller strips var det uteslutande färdigprodukter/halvfabrikat. 

Trendiga kolhydratshatare

Påväg till kontoret tidigare idag stod en yngre man, tonåring, framför mig i rulltrappan. Han hade följande tryck på sin Snapback keps:

I-Love-Haters

Är han då en kärleksfull människa för att han älskar de som avskyr/hatar. Eller är han också en s k hatare?

Min poäng är att jag har svårt för mattrender, dieter och andra matråd och -rekommendationer som utesluter, ibland nästintill förbjuder, vissa specifika råvaror. De leder bara till ätstörningar och problem.

Exempel på vad jag menar är dieter: 5:2, banandieten, ISO-dieten, diverse pulverdieter, GI, VLCD, Stenålderskost/Paelo, Atkins, Tallriksmodellen och LCHF.

Den sista avskyr jag nog mest.

På Kostdoktorn.se skrivs det, om ”LCHF för nybörjare”:

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
  • Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Att undvika potatis anser jag är absurt. Det går åt många potatisar för att överskrida sin energiåtgång. Men lyckas man så blir man fet. Oavsett om det är potatis, ris, pasta, grönsaker, fisk, smör, ost, ägg, nöt-, häst- eller svinkött som man äter. Eller kombinationen. Överätande ger över tid, övervikt.

Döma genom att fördöma

”Kasta inte spjut i hoppborg” (betydligt fyndigare än ”kasta inte sten i glashus”). Givetvis skrivs allt utifrån egenupplevda erfarenheter. Exempelvis, ett test med ett intag av nästintill inga kolhydrater i tre till fyra dagar. Gav upp projektet då yrsel, spykänslor samt metallisk smak i munnen uppstod. Kanske krävdes endast en tillvänjning. Men utifrån personliga preferenser är potatis att föredra. Varje dag. I förhållande till ovan beskrivna obehag.

Kommentera